De Noorse architect Snorre Stinessen won er de Architizer A+ Awards mee, ook wel de Oscars onder de architectuur. Zijn cabins aan de ruige Noorse kust zijn vooral bedoeld voor rustzoekers, natuurliefhebbers en avonturiers. Met zijn ontwerp wil Stinessen de gasten bescherming bieden tegen de elementen en deze tegelijkertijd ten volle laten ervaren: de zee, het landschap, het weer en de seizoenen.
Marina Bay Sands is een indrukwekkende verschijning in Singapore. De Israëlisch-Canadese architect Moshe Safdie wilde de skyline verrijken en tegelijkertijd mocht het geen muur tussen stad en oceaan worden. Om die reden koos hij voor drie torens, die met elkaar worden verbonden door een enorm SkyPark. Het project kostte € 8 miljard, maar dan heb je ook wat: 2.561 kamers, een museum, zeven sterrenrestaurants, een schaatsbaan, het grootste casino ter wereld en een zwembad van 150 meter op het dak.
Architect Luís Rebelo de Andrade wilde laten zien hoe je een innovatief, duurzaam ontwerp kunt laten opgaan in een eeuwenoud park. Zijn asymmetrische ecohouses van hout en leisteen hebben wel iets weg van een slang die plotseling opdoemt tussen de bomen. Het hotel in Noord-Portugal ontving de Building of the Year Award in 2012.
De Russisch-Duitse architect Sergei Tchoban omarmde met zijn hotel Nhow de industriële stijl van Berlijn. Maar gaf dit wel een eigentijdse, verrassende twist. De opvallende voorgevel van baksteen en roestvrij staal hangt als een kraan over het gebouw, waarmee hij de suggestie wekt dat er elk moment iets kan veranderen. Binnenin draait alles om design en muziek, met onder andere een opnamestudio, muzieklounge en gratis gitaren te leen.
Dit vijfsterrenhotel van het New Yorkse architectenbureau Asymptote is dé blikvanger van Abu Dhabi. De vloeiende, ergonomische lijnen staan symbool voor snelheid: het hotel is gebouwd over het Formule 1-circuit heen. Het Yas Viceroy ligt rondom een jachthaven, half op het land en half op het water. Het werd in 2009 uitgeroepen tot Building of the Year.
Naar verluidt kreeg de Amerikaanse architect Frank Gehry, bekend van het Guggenheim in Bilbao, een fles Rioja uit zijn geboortejaar 1929 om hem te verleiden voor de klus. Hij transformeerde het eeuwenoude Marqués de Riscal in een futuristisch designhotel, door onder meer gebruik te maken van enorme titanium panelen in de kleuren van de flessen van het Spaanse wijnhuis: paarsrood als de wijn, zilver als de folie om de kurk en goud als het netje om de fles.
Luchthavenhotels hebben soms de neiging fantasieloos te zijn. Maar niet als de architect Francine Houben is. Het kubusvormige gebouw met diamantvormige ramen is een opvallende verschijning op Schiphol. Het spectaculaire atrium met glazen dak vormt het hart van het hotel en staat via een overdekte loopbrug in verbinding met de terminal. Winnaar van de European Design Award in 2016.
De bekende Mexicaanse architect Miguel Angel Aragones had een hotel voor ogen dat volledig zou opgaan in de omgeving. Het resultaat is een strak, minimalistisch gebouwencomplex dat boven een enorme infinity pool lijkt te zweven en in het verlengde ligt van de Golf van Californië. Alle ruimtes zijn wit en licht, om de gasten in een ontspannen gemoedstoestand te brengen. ’s Avonds wordt het hotel juist verlicht in felle kleuren.
Ontvang een nieuwsbrief telkens er een nieuwe Cornelis verschijnt. Dit online magazine staat boordevol interviews, video’s en interessante artikelen.
Aanhef *
Voornaam *
Tussenvoegsel(s)
Achternaam *
E-mailadres *
Verplicht invulveld *