Als jonge wetenschapper werkte hij mee aan de ontwikkeling van twee succesvolle aidsremmers van het Mechelse bedrijf Tibotec die vandaag mensen met hiv in staat stellen om een normaal leven te leiden. Vandaag is Jan De Kerpel managing director Life Sciences & Healthcare bij Kempen Corporate Finance, de investment banking activiteit van de Van Lanschot Kempen groep.
Jan De Kerpel: “Als specialist-onderzoeker ben je een enorme expert op een vierkante millimeter, in het geval van biotech zelfs letterlijk op moleculair niveau. Ik wou meer een generalist dan een specialist zijn. Na mijn doctoraat volgde ik financiële studies en kreeg ik bij KBC de kans om op helikopterniveau te praten met investeerders in life sciences-bedrijven, terwijl ik ook de taal van de onderzoeker sprak.”
Ik wou meer een generalist dan een specialist zijn
“Beginnende bedrijven in de life sciences zijn per definitie structureel verlieslatend. En hoe succesvoller ze worden, hoe meer cash ze verbranden. Het duurt in life sciences heel lang om een product op de markt te brengen en toch kan er ondertussen veel waarde gecreëerd worden. Een CEO van een dergelijk bedrijf is zeker 30% van zijn tijd bezig met het zoeken van funding. Goede wetenschap heeft geld nodig om vooruit te geraken.”
Als je in verschillende beloftevolle projecten investeert, wordt de kans groter dat er een succes tussen zit
“Life sciences is een zeer risicovolle business. Als je in deze sector wilt investeren, moet je ervoor zorgen dat je zo goed mogelijk begrijpt waar het over gaat en welke risico’s ermee gemoeid zijn. Vaak worden grote marktsuccessen beloofd, terwijl de werkelijkheid doorgaans iets genuanceerder is. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze investeerders correct informeren. Als investeerder is het essentieel om de juiste verwachtingen te koesteren en nooit al je eieren in één mand te leggen. Als je in verschillende beloftevolle projecten investeert, wordt de kans groter dat er een succes tussen zit.”
“Bij Kempen vormt life sciences de tweede grootste van de vier sectoren die we volgen op pan-Europees niveau en gaat het dus echt om de “core business”. Wij hebben een team van 20 à 25 mensen die zich uitsluitend met deze franchise bezighouden, verspreid over research, specialist sales, trading, corporate finance en kapitaalmarkt. Bij mijn vorige werkgever ging ik als analist vooral om met investeerders. Nu zit ik bij corporate finance aan de andere kant van de Chinese Wall (de scheiding bij investeringsbanken tussen departementen met mogelijke belangenconflicten) en praat ik vooral met bedrijfsleiders en hun grote aandeelhouders over hun toekomststrategie: financiering, mergers & acquisitions, strategische opties.
Kempen is een kleine, dynamische en sterk gefocuste boetiek die sterk gericht is op het inhoudelijke van de business en de klant centraal stelt. We hechten ook veel belang aan ethische aspecten, zodat wijzelf en de klant altijd in een veilig kader kunnen opereren.”
Life sciences en farma lijken in het DNA van België te zitten.
“België is in Europees opzicht een topspeler. Al doen Zweden, Zwitserland en Frankrijk het ook heel goed. De meeste beursgenoteerde Belgische life sciences-bedrijven spelen het spel zoals het hoort: prima wetenschap, correcte communicatie, gezonde funding en goed management. Life sciences en farma – met topspelers als Janssen Farmaceutica, GSK Vaccines, Pfizer en UCB – lijken in het DNA van België te zitten. Dat is te verklaren door de sterke verwevenheid van farma met de chemie, al lang een belangrijke sector in ons land. Er is in België voldoende funding voor de life sciences-sector en er zijn de nodige sectorexperten die investeringsopportuniteiten kritisch evalueren. Een laatste belangrijke factor zijn de overheidssubsidies waar Belgische life sciences-bedrijven op kunnen rekenen.”
“We moeten streven naar een sector die zelfvoorzienend is, waarbij medicijnen op de markt komen die tot winst leiden, waarmee nieuwe producten kunnen worden ontwikkeld. Je kan niet decennialang geld blijven ophalen bij investeerders. Pas wanneer we zo ver zijn, zal er sprake zijn van een volwaardige, mature sector.”
“Ik was een van de duizenden onderzoekers die meewerkten aan het onderzoek en de ontwikkeling rond twee HIV-virusremmers van Tibotec die nu door Johnson & Johnson vermarkt worden en ervoor zorgen dat HIV geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn. Daar ben ik trots op, samen met zovele anderen.”
“Het is leuk om gepassioneerd met iets positiefs bezig te zijn. Gezondheid blijft het allerbelangrijkste voor de mens, wat ons de kans biedt om geld op te halen voor fantastisch eerstelijnsonderzoek. Biotech is dan ook een technologische speerpuntsector waar voortdurend nieuwe ontdekkingen worden gedaan. We zijn erin geslaagd om mensen veel ouder te laten worden. ”
Jaarlijkse ontmoeting met de biotechsector
In april 2020 organiseert Kempen voor de 13de keer de Life Sciences Conference in Amsterdam. Klanten van Van Lanschot krijgen er de kans om te praten met investeerders en CEO’s uit de Europese life sciences-sector. Interesse? Neem contact op met uw private banker.
Ontvang een nieuwsbrief telkens er een nieuwe Cornelis verschijnt. Dit online magazine staat boordevol interviews, video’s en interessante artikelen.
Aanhef *
Voornaam *
Tussenvoegsel(s)
Achternaam *
E-mailadres *
Verplicht invulveld *