INTERVIEW

“Het voordeel van grijze haren is dat je beter ziet waar de wereld op afstevent”

Sinds 1 april is Dirk Perquy niet langer CEO van Terre Bleue, maar voorzitter van de raad van bestuur.

Eenendertig jaar geleden, in 1988, nam Dirk Perquy de fakkel over van zijn vader. Sindsdien bouwde hij wat een kledinggroothandel was uit naar een modemerk en meer recent een holding, de Duror Fashion Group. Daarin is niet alleen het modemerk Terre Bleue opgenomen en het gelijknamige retailnetwerk, maar ook recente aanwinsten als Gigue, Zilton en een productie-atelier in Tunesië. De rode draad in wat Dirk heeft gedaan is voortbouwen op de kracht van het verleden, en tegelijk het bedrijf voorbereiden op nieuwe tijden.

Met “Duror” grijpt u terug naar de oorspronkelijke naam van het familiebedrijf.

Dirk Perquy: “Duror staat voor “durable comme l’or”, zo duurzaam als goud. Die duurzaamheidsgedachte was van in den beginne aanwezig en is drie generaties later nog altijd onze centrale doelstelling.”

Daarmee vindt u aansluiting bij de tijdsgeest, maar gaat u in tegen de overheersende tendens in de mode.

“Door te streven naar duurzaamheid hebben we altijd aan de top gestaan in kwaliteit. Deze aspecten waren ook aanwezig bij Gigue en Zilton, en door onze marketingexpertise kunnen wij ze nog een tikkeltje versterken. We staan daarbij voor de uitdaging dat de consument zich wel bewust is van duurzaamheid, maar niet echt bereid is om er extra voor te betalen. We zien het ook met onze Eco Collection, die met gerecycleerde materialen wordt gemaakt. Mode moet in de eerste plaats mooi zijn.

U bent dus genoodzaakt om in de kosten te snijden en de productie in het buitenland te houden.

“We hebben de holding opgericht om kostenefficiënter te zijn. De kosten om naar de markt te gaan lopen op. De marketingkosten moeten verdeeld worden over de traditionele en sociale media. De digitalisering van de organisatie kost handenvol geld. We moeten zowel investeren in onze bakstenen winkels als in onze webshops. Ons antwoord op die neerwaartse prijsdruk is het bundelen van drie sterke merken onder één management.”

We controleren of er op een veilige en gezonde manier wordt gewerkt in onze ateliers

Hoe zeker bent u dat de productie in Tunesië duurzaam verloopt?

“Onze keuze is er duidelijk een voor kwaliteit. Als je tot de laatste cent onderhandelt over de prijs, krijg je wantoestanden. Daar doen wij niet aan mee. Voor de zekerheid bezoeken we de ateliers waar we mee werken en controleren we of er op een veilige en gezonde manier wordt gewerkt. We streven er ook naar om dit via een onafhankelijk label te kunnen bewijzen.”

Waarom zette u in op een eigen retailnetwerk?

“Om in deze sector te overleven, heb je een sterk merk nodig. Goede kwaliteit alleen volstaat niet. Daarnaast is creativiteit essentieel, maar ook het ontwikkelen van een duidelijk en consequent imago. Maar dat laatste kan je enkel bereiken als de kwaliteit en de collecties top zijn. Een eigen distributiekanaal werkt imagoversterkend omdat je in je eigen winkels, website en e-shop kunt tonen waar je merk voor staat.”

Onze ultieme droom is doorbreken in het buitenland

Op welk moment kwam u tot dit inzicht?

“In 2001. Sinds het einde van het vorige millennium werken we met een onafhankelijke raad van bestuur waarin mensen zetelen die veel verstandiger zijn dan ikzelf. Voormalig voorzitter Philippe Naert adviseerde me in 2001 om te excelleren met een sterk merk.”

Het bedrijf evolueerde recent van één merk naar drie merken. Waarom?

“Onze merken zijn onze drie parels. Terre Bleue is de meest fonkelende parel. We zijn volop bezig om Gigue en Zilton nog meer op te blinken.

De inkomsten van onze drie merken moeten de omzetdaling compenseren die op ons afkomt. De ultieme droom is doorbreken in het buitenland. Daarvoor hebben we een sterke thuismarkt nodig.”

Werken vanuit waarden

Het is voor een familiebedrijf niet altijd vanzelfsprekend om externe bestuurders toe te laten.

“Mijn vader en mijn oom deden al een beroep op consultants, wat toen toch eerder leek weggelegd voor grotere bedrijven. Tijdens mijn studies aan INSEAD in Fontainebleau werd er ingehamerd dat er altijd mensen zijn die slimmer zijn dan jij. Het komt er dus op aan om ze te vinden en ze te laten samenwerken.”

Mensen vinden die slimmer zijn en hen laten samenwerken, daar komt het op aan

Hoe zorgt u ervoor dat alle medewerkers goed samenwerken?

“Mijn vader en mijn oom hebben me een aantal basiswaarden bijgebracht die essentieel zijn en beleefd moeten worden vanuit de buik: eerlijkheid en respect. Ik ben ervan overtuigd dat een gesprek vanuit die twee waarden in 95% van de gevallen effectief is. Voor de 5% mensen die een andere mening zijn toegedaan is er geen plaats in dit bedrijf.”

Een paar maand geleden bent u van rol veranderd: u bent niet langer CEO, maar voorzitter van de raad van bestuur. Hoe loopt dat?

“Het is even wennen voor iedereen. Je moet het wat tijd geven. En het vergt ook enige zelfdiscipline om me terughoudender op te stellen en niet meteen beslissingen te nemen of te sturend advies te geven.”

Als de jeugd klaar is om de fakkel aan te nemen, dan moet je de knoop doorhakken

Waarom nu die switch?

“Ten eerste omdat ik denk dat de tijd rijp is. De energie die je nodig hebt om 500 mensen in een bepaalde richting te doen evolueren, begint meer te wegen op je zestigste. Ten tweede: als de jeugd klaar is om de fakkel aan te nemen, moet je die knoop doorhakken. Vanaf hun achttiende verjaardag zetelen twee van mijn drie zoons in de raad van bestuur. Eerst als observator. Gaandeweg hebben we ze meer betrokken bij het bedrijf. Na een gesprek van Philippe Naert met de drie zonen heeft de raad van bestuur op zijn advies besloten Peter een operationele taak te geven. Omdat hij het talent en de ambitie toonde, zijn we het pad van de overname beginnen voorbereiden.”

Ondernemen en zeilen

Wie bepaalt de koers?

“In dit bedrijf bepaalt de raad van bestuur de strategie. De CEO voert uit, maar maakt ook deel uit van de raad van bestuur. De belangrijkste taak van de raad van bestuur is kritische spiegels voorhouden en breder te kijken dan de kapitein aan het roer. Als zeilfanaat weet ik dat zeilen goed de realiteit van het bedrijfsleven weerspiegelt. De vuurtoren is je strategische doel. De wind kan erg veranderlijk zijn. Soms koers je recht op je doel af, maar in andere periodes moet je tegen de wind oploeven.”

Vertelt u eens wat meer over de vuurtoren waar Peter op afvaart.

“Het voordeel van grijze haren is dat je beter ziet waar de wereld op afstevent, zij het enkel in grote lijnen en met wat mistbanken tussendoor. Het hoogste goed dat wij moeten nastreven is een portefeuille van sterke merken. We moeten antwoorden bieden voor de digitalisering van de maatschappij in al zijn aspecten. We moeten een multichannel strategie volgen in een markt die kleiner wordt. Door e-commerce gaan mensen minder shoppen in de steden. Vandaar dat we moeten werken aan meer customer intimacy. Als we dat allemaal realiseren, gaan we vooruit.”

Soms koers je recht op je doel af en soms moet je tegen de wind oploeven

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Nieuwsbrief

Ontvang een nieuwsbrief telkens er een nieuwe Cornelis verschijnt. Dit online magazine staat boordevol interviews, video’s en interessante artikelen.

Aanhef *

Voornaam *

Tussenvoegsel(s)

Achternaam *

E-mailadres *

Verplicht invulveld *

Inschrijven