MEDISCH

“Binnen 10 jaar willen we 80% van de kankerpatiënten kunnen genezen”

De lezingencyclus van Van Lanschot draait dit jaar om iets dat iedereen zeer dierbaar is en dat je niet kan kopen: gezondheid. Kankerspecialist professor dr. Filip Lardon (1966) mocht de spits afbijten.

Professor Lardon is hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE) en vicerector van de Universiteit Antwerpen. Hij is ook de auteur van het boek Naar een wereld zonder kanker?, waarin hij de jongste doorbraken in het kankeronderzoek tegen het licht houdt.

De strijd tegen kanker zit in een stroomversnelling. Is een wereld zonder kanker mogelijk?

Prof. dr. Lardon: “Eerst het slechte nieuws: een wereld zonder kanker is onmogelijk. Sterker nog, in de toekomst zullen steeds meer mensen kanker krijgen, onder meer omdat kanker een verouderingsziekte is en de mens steeds ouder wordt. Het goede nieuws is dat we de afgelopen vijftien jaar een veel beter inzicht hebben gekregen in hoe kankercellen ontstaan, hoe ze zich ontwikkelen en hoe ze zich onderscheiden van gezonde lichaamscellen.

De strijd tegen kanker is met rasse schreden vooruit gegaan

Dat heeft ertoe geleid dat we veel gerichtere medicatie hebben kunnen ontwikkelen om kanker succesvol te bestrijden met doelgerichte moleculaire therapie. Met nieuwe inzichten en nieuwe opsporings- en therapiemogelijkheden hopen we binnen tien jaar 80% van de kankerpatiënten te kunnen genezen. Momenteel ligt dat aantal op iets meer dan 60%. Met andere woorden, we willen kanker tot meer een chronische en minder een dodelijke ziekte laten evolueren. Ik ben voorzichtig met dat soort cijfers, omdat ik mensen geen valse hoop wil geven. Maar het valt niet te ontkennen dat de strijd tegen kanker met rasse schreden vooruit is gegaan. Al gaat het tot mijn frustratie nooit snel genoeg.”

Prioritair zetten we in op preventie en vroege opsporing

Waar lag het kantelpunt?

“Tot voor vijftien jaar wisten we eigenlijk alleen dat kankercellen snel delende cellen waren, die we bestreden met onder andere celdelingsremmers: chemotherapie. Heel krachtige geneesmiddelen maar met heel veel collateral damage. Het zou veel beter zijn om sluipschutters in te zetten om alleen de kankercellen te treffen, maar om dat te doen moet je perfect alle subtiele verschillen herkennen die een kankercel van een gezonde cel onderscheidt. Met doelgerichte moleculaire therapie slagen we erin om de kankercellen stil te leggen of te vernietigen, met veel minder schade voor gezonde cellen dan bij chemotherapie.”

Als binnenkort een veel groter deel van de kankers te genezen valt, bestaat het risico dan niet dat mensen terug ongezonder gaan leven?

“Dat kunnen we niet helemaal uitsluiten. Maar kanker bestrijden blijft ook in de toekomst een langdurige en moeizame behandeling die veel geld kost. Het blijft daarom belangrijk om prioritair in te zetten op preventie en vroege opsporing, want het is nog altijd veel beter om geen kanker te krijgen. Wist u dat 40% van de kankers vermijdbaar is door een gezonde levensstijl aan te houden? Daarbij is vooral de strijd tegen tabak belangrijk. 30% van alle kankers wordt veroorzaakt door roken. Bij longkanker is dat zelfs 80 à 90%. En laat dat nu net een tumortype zijn dat we zeer slecht onder controle krijgen.”

U voert een actieve strijd tegen roken en richt zich daarbij vooral op jongeren. Waarom?

“Je kan er niet omheen dat roken nog altijd immens veel mensen doodt: rond de vijftig per dag in België alleen. Dat is per week een passagiersvliegtuig dat neerstort met 350 dodelijke slachtoffers. Het is misschien utopisch, maar ik ga ervan uit dat als ik jongeren kan overtuigen om nooit te beginnen roken, tabaksgebruik over twintig jaar uitgestorven kan zijn.

Ik wil niemand die rookt met de vinger wijzen: nicotine hoort samen met heroïne en cocaïne bij de meest verslavende drugs. Sigaretten en tabak zouden op zijn minst duurder moeten zijn, op minder plaatsen verkocht mogen worden en reclame zou overal verboden moeten zijn. Het moet de norm worden dat roken niet kan. Punt. ”

België staat aan de top in kankeronderzoek. Hoe verklaart u dat?

“We hebben de brains, en we werken samen. Een paar jaar geleden hebben we verschillende laboratoria en onderzoekscentra aan de UAntwerpen verenigd in CORE. Allemaal organisaties met heel sterk kankeronderzoek, maar het is niet goed om elk afzonderlijk op een eilandje te zitten. Nu is het een van de sterkst groeiende onderzoeksgroepen van België. Nog mooier is dat we nu ook met de UGent een samenwerkingsverband hebben afgesloten.”

In vergelijking met de VS gaat in ons land weinig overheidsgeld naar kankeronderzoek.

“Het klopt dat er te weinig overheidsgeld naar wetenschappelijk onderzoek in het algemeen gaat en naar kankeronderzoek in het bijzonder. Het is zelfs zo dat we slechts voor 30% door de overheid worden gefinancierd en voor 70% door de privé. Dat laatste is vooral de verdienste van Kom op tegen Kanker, dat veel geld ophaalt en dit ook heel correct over de verschillende universiteiten verdeelt. Een van onze belangrijkste grondstoffen in België is kennis. Te weinig overheidssteun leidt tot een braindrain richting VS.”

Mecenaat

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan kankeronderzoek? U kan het waardevol onderzoek van CORE rechtstreeks en concreet steunen. Dat kan via een gift of een legaat aan het Universiteitsfonds via www.universiteitsfonds.be. U heeft recht op een belastingvermindering van 45% van het bedrag van uw gift vanaf 40 euro.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Nieuwsbrief

Ontvang een nieuwsbrief telkens er een nieuwe Cornelis verschijnt. Dit online magazine staat boordevol interviews, video’s en interessante artikelen.

Aanhef *

Voornaam *

Tussenvoegsel(s)

Achternaam *

E-mailadres *

Verplicht invulveld *

Inschrijven