TECTUM

Filip Biesmans vond een nieuwe rol in familiebedrijf Tectum Group

Filip Biesmans (38) is bestuurder bij Tectum Group, een bedrijf dat in 1981 door zijn ouders werd opgericht en uitgroeide tot een internationale bouwgroep gespecialiseerd in dak- en gevelbekleding.

Vorig jaar nam Filip samen met zijn broer Yves en extern CEO Rudy Evens het familiebedrijf over van vader Jean, die zich uit de operationele werking terugtrok maar als voorzitter betrokken blijft. Een constructie waarin iedereen zijn rol heeft gevonden. Hoe ging dat in zijn werk?

Wanneer koos u ervoor in het familiebedrijf te stappen?

Filip Biesmans: “Toen ik op mijn 23ste afstudeerde, stelde mijn vader me voor de keuze: ‘Ofwel kom je nu in het bedrijf werken, ofwel nooit.’ De keuze was dus snel gemaakt. (lacht) Mijn broer en ik kenden het bedrijf natuurlijk goed. We werkten er in de zomervakanties, maar ik had ook altijd veel andere interesses. Na een paar maanden als verkoper besefte ik dat de bouwsector iets voor mij was. Ik denk wel dat ik later mijn zonen zal aanraden om eerst elders ervaring op te doen.”

Vorig jaar heeft uw vader het bedrijf verkocht aan u en uw broer. Hoe ging dat in zijn werk?

“Mijn broer en ik hadden vroeger al wat aandelenpakketjes gekregen, nu bezitten we samen de meerderheid. We zijn daarbij niet over een nacht ijs gegaan, maar hebben ons door een aantal partijen laten begeleiden. Het was een intens proces met een goede uitkomst. Het was even wennen dat de rollen plots waren omgekeerd: vroeger kregen wij altijd geld van onze pa, nu moesten wij hem uitkopen.

Het was een intens proces met goede uitkomst

Er waren twee voorwaarden: hij wou nog een duidelijk omschreven rol in de toekomst én hij wou een correct bedrag ontvangen – de prijs waaraan het bedrijf door een externe partij was gewaardeerd. Dat was uitdagend. Je gaat ervan uit dat je bij een verkoop altijd lager kunt bieden dan wat wordt gevraagd. Maar in dit geval geldt die prijs ook als de waardering van een levenswerk. En daar ding je niet op af. Ik denk dat we allemaal gelukkig zijn met de uitkomst.”’

De rollen zijn nu wel veranderd.

“Mijn vader is een ondernemer en zal dat altijd blijven, dit bedrijf is bovendien zijn derde kind. Al worden de beslissingen nu door mijn broer, Rudy en mij genomen. Mijn broer is CEO van de aannemingsbedrijven, Rudy is CEO van de distributie en de centrale diensten. Ikzelf ben business development manager, wat betekent dat ik me vooral met sales bezighoud en met nieuwe opportuniteiten. Ik heb tijdens de voorbije jaren ontdekt dat een team leiden me niet altijd gelukkig maakt en speel nu deze vrijere rol die me goed ligt. Dat we allemaal kunnen doen wat het dichtst bij onze persoonlijkheid, interesses en capaciteiten ligt, is voornamelijk te danken aan het feit dat we zo goed omringd zijn met uitstekende managers.”

Uw ouders hebben Tectum groot gemaakt. Wat is het geheim van het succes?

“Om te beginnen moet je doorzetten. Mijn vader heeft eerst een aantal dingen geprobeerd die niet zijn gelukt. Vervolgens hebben mijn ouders allebei heel hard gewerkt. We hebben altijd ook hele goede relaties met onze klanten gehad. Wat mijn vader echt bijzonder maakt: hij panikeert nooit. Hij blijft altijd rustig. Problemen zullen vroeg of laat opduiken, het gaat erom hoe je ze oplost. En hij is een echte ondernemer die altijd de langetermijnvisie voor ogen houdt. Hij durft ook op zijn buikgevoel vertrouwen en ervoor gaan.”

Hoe komt u zelf tot rust?

“Door tijd door te brengen met mijn gezin, met de familie op vakantie te gaan, met vrienden de bergen in te trekken. En door te sporten, vooral lopen en fitness.”

Ik koos voor Van Lanschot door de persoonlijke klik met onze private banker

De bouwsector heeft tal van oplossingen in handen voor de duurzame toekomst. Hoe kijkt u daar tegenaan?

“Ik verwacht vooral veel van circulair bouwen. We zijn al duurzaam bezig met onze groendaken, maar we kunnen veel verder gaan. We hebben de ‘Green Deal’ ondertekend en zijn ook volop bezig om onze producten circulair te maken. Het grote probleem is dat de bouw heel veel afval produceert. Het gaat erom om je producten zo te ontwikkelen dat ze op het eind van hun levensduur kunnen worden hergebruikt. Zo trachten we de cirkel te sluiten. Iets waar we met dakbedekking volgens mij vrij snel in zullen slagen.”

Wat zette u ertoe aan om klant te worden bij Van Lanschot?

“Vorig jaar kwam er veel op ons af door de overname. Wat me over de streep trok om voor deze bank te kiezen, was een persoonlijke klik met onze private banker. Het is goed om op tijd aan persoonlijke vermogensopbouw te beginnen.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Nieuwsbrief

Ontvang een nieuwsbrief telkens er een nieuwe Cornelis verschijnt. Dit online magazine staat boordevol interviews, video’s en interessante artikelen.

Aanhef *

Voornaam *

Tussenvoegsel(s)

Achternaam *

E-mailadres *

Verplicht invulveld *

Inschrijven